Expertiză extrajudiciară

Mai bine să nu crezi în nimic, decât să crezi în ceva greșit” — Thomas Jefferson

Preț: de la 3000 lei, informații la nr.: 0770 333 888

Expertiză extrajudiciară

Expertiza extrajudiciară este expertiza efectuată la cererea persoanelor fizice sau juridice, de către un expert tehnic judiciar sau extrajudiciar.

O testare efectuată de o persoană care nu are calitatea de expert tehnic judiciar sau extrajudiciar nu poate fi considerată o expertiză tehnică extrajudiciară.

Această activitate este reglementată de ORDONANȚA nr. 2 din 21 ianuarie 2000 privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară.

Ce ar trebui să știți despre expertiza genetică extrajudiciară:

Expertul genetic judiciar poate efectua și expertize genetice extrajudiciare (teste ADN) la solicitarea persoanelor fizice și juridice. Diferența între expertizele judiciare și extrajudiciare este izvorul raportului juridic care se naște între părți și expert. În cazul expertizelor judiciare, acest izvor este dispoziția instanțelor judecătorești, a organelor de urmărire penală sau a altor organe cu atribuții jurisdicționale, iar în cadrul expertizelor extrajudiciare, convenția părților este baza relațiilor juridice între expert și solicitant/solicitanti.

Dacă doriți să solicitați efectuarea unei expertize genetice extrajudiciare, aveți două alternative:

 • INML “Mina Minovici” (IML – București, Iași, Timișoara)
 • Laboratorul nostru – Resident Laboratory SRL / PATGEN SRL. (Oradea) – expertize cu valoare juridică echivalentă INML “Mina Minovici”, la termene de execuție mai rapide

Procedura privind expertiza genetica extrajudiciară:

 • În cadrul laboratorului nostru, expertizele genetice (testele ADN – atât cele judiciare, cât și cele extrajudiciare) se fac doar pe baza de programare.
 • Solicitantul/solicitanții se vor prezenta la recoltare cu un act de identitate pentru fiecare persoană testată (buletin, carte de identitate, pașaport, certificat de naștere – pentru minorii sub 14 ani care încă nu au alte acte de identitate). Pe baza actelor prezentate va avea loc identificarea persoanelor.
 • După identificarea persoanelor participante la expertiza, pe baza actelor de identitate se va întocmi câte un “Proces-verbal de recoltare” pentru fiecare persoană testată. Prin semnarea procesului-verbal, solicitantul declară că a înțeles exact motivul pentru care s-a prezentat la laborator, este de acord cu prelevarea probelor biologice în vederea efectuării unei expertize genetice, își dă consimțământul ca laboratorul să-i prelucreze datele cu caracter personal în vederea efectuării și finalizării expertizei. În cazul minorilor, procesul-verbal va fi semnat de către ambii părinți sau de către reprezentanții sau ocrotitorii legali ai acestora.
 • În urma întocmirii procesului-verbal are loc recoltarea probelor biologice. Probele biologice preferate pentru testele ADN (de paternitate și de înrudire biologică) sunt celulele epiteliale bucale, recoltate din cavitatea bucală. (Aceste probe sunt prelevate cu ajutorul unui bețișor având la vârful lui un tampon steril și “DNA free” prin ștergerea feței interne a obrazului). Prelevarea celulelor epiteliale este o intervenție neinvazivă, nu presupune niciun risc pentru persoana supusă testării. Procedura de recoltare este simplă, rapidă și nedureroasă.
 • Plata expertizei se face după recoltare.
 • Rezultatul expertizei va fi disponibil în (aproximativ) 30 de zile lucrătoare de la data prelevării probelor.
 • Solicitantul care dorește să obțină rezultatul expertizei genetice în regim de urgență va trebui să ne comunice această solicitare înainte de plata (toate solicitarile de acest gen primite după plata vor fi tratate pe baza principiului “best effort”). În cazul în care se poate onora această solicitare, prețul standard al expertizei genetice se va modifica în felul următor:
 • – rezultat până în 10 zile lucrătoare – prețul standard x2
 • – rezultat în 48 de ore – prețul standard x3
 • – rezultat în 24 de ore – prețul standard x5

De ce merită să ne alegeți pe noi pentru efectuarea unui test ADN?

 • Spre deosebire de alte laboratoare din România, în cadrul laboratorului nostru, expertizele genetice (testele ADN – fie judiciare, fie extrajudiciare) sunt făcute de către un expert genetic judiciar, singurul recunoscut de către Ministerul Justiției – înscris în Tabelul nominal cuprinzând experții tehnici judiciari – specializare “genetică judiciară”.
 • Spre deosebire de testele altor laboratoare din România, doar expertizele INML (IML) și expertizele noastre sunt/pot fi acceptate de către organele de urmărire penală, de instanțele judecătorești sau de către alte organe cu atribuții jurisdicționale.
 • Chiar dacă nu vă oferim servicii low-cost la prețuri „imbatabile”, considerăm că raportul preț/calitate cu care lucrăm este onest și echitabil. Nu avem de gând să intrăm în competiție cu curierii altor laboratoare de peste hotare, din SUA, UK, Germania sau planeta Marte.
 • Probele clienților noștri nu trec prin mâinile firmelor de curierat, lucrătorilor vamali, cadrelor medicale nespecializate etc.
 • Suntem aici, puteți să ne vizitați, răspundem pentru ceea ce facem.

Centre de recoltare:

    • Oradea: Str. Gheorghe Doja 165 (în incinta Resident Laboratory SRL) – tel.: 0770 333 888
    • București: Splaiul Independenței nr. 179, sector 5 (în incinta Centrului Medical Dr. Furtuna Dan – www.drfurtunadan.ro) – tel.: 0770 333 888
  • Prin această cale, mulțumim colectivului minunat din cadrul Centrului Medical Dr. Furtuna Dan, pentru susținerea activității noastre la București!

[1] http://www.legal-land.ro/ccr-dispozitiile-privind-participarea-expertului-parte-la-efectuarea-expertizelor-constitutionale

Te putem ajuta? 0770 333 888