Întrebări frecvente

  • Home
  • Întrebări frecvente

Întrebări frecvente legate de testele de paternitate și de înrudire biologică


Este rezultatul testelor genetice confidențial?
DA. Rezultatul testului ADN este disponibil doar pentru persoana solicitantă. În cazul expertizelor judiciare, persoana solicitantă este instituția care a dispus efectuarea testului (instanța, organul de urmărire penală, etc.).

Este necesară și testarea mamei pentru efectuarea unui test de paternitate?
NU. Testul se poate efectua și fără profilul mamei, însă pentru a crește acuratețea rezultatului, noi recomandăm și testarea ei.

Când se recomandă utilizarea panelului de testare 40 de markeri?
      – în cazul situațiilor când se bănuiește că o rudă apropiată (frate, tată, verișor, bunic, etc.) ar putea să fie tatăl copilului,
      – în cazul situațiilor când se dorește testarea unei alte relații de înrudire decât cea de părinte – copil (unchi – nepot, bunic – nepot, chiar și în situația fraților buni și vitregi),
      – în cazul situațiilor când rezultatul testului cu 20 de markeri nu este suficient de convingător (de exemplu, în cazul testului de paternitate când nu toate alelele paterne obligatorii din profilul copilului se regăsesc în profilul tatălui prezumtiv),
      – în cazul situațiilor când cineva dorește o siguranță cât mai mare în privința rezultatului,
      – la recomandarea unui expert.

Ce acte sunt necesare pentru efectuarea unei expertize genetice judiciare sau extrajudiciare (test de paternitate sau alt test ADN de înrudire biologică)?
Un act de identitate pentru fiecare persoană testată (buletin, carte de identitate, pașaport, certificat de naștere – pentru minorii sub 14 ani care încă nu au alte acte de identitate).

Ce acte sunt necesare pentru solicitarea unui test anonim sau a unui test de infidelitate?
Solicitanții acestor teste nu au nevoie de niciun act de identitate, întrucât aceste persoane nu vor fi identificate.

De la ce vârstă se poate efectua un test de paternitate? / Când se poate face testul de paternitate (test ADN)? / La câte luni se face testul de paternitate?
Nu există restricții legate de vârsta la care se poate face o testare ADN, aceste testări putându-se efectua imediat după nașterea copilului.

Se poate determina paternitatea înainte de nașterea copilului?
DA, din punct de vedere tehnic se poate stabili paternitatea unui fetus înainte de naștere, însă din punct de vedere medical se recomandă amânarea testării până la momentul nașterii copilului datorită riscului de avort pe care îl implică procedeele de prelevare ale probelor biologice de la femeia gravidă, respectiv punctia amniotică și recoltarea de vilozități coriale (risc de avort estimat la 2-3%).

Se poate efectua un test de paternitate și atunci când prezumtivul tată biologic nu este disponibil (fiind decedat, dispărut, etc.)?
DA: – dacă profilul tatălui prezumtiv poate fi substituit în întregime cu profilul rudelor apropiate ale acestuia (de exemplu, părinții tatălui prezumtiv, etc.)
       – dacă există probe biologice arhivate în unități medicale (preparate citologice, histopatologice, și/sau țesuturi conservate în blocuri de parafină recoltate în scop diagnostic și aflate în spitale sau alte unități sanitare, inclusiv servicii de medicină legală), însă în acest caz trebuie luat în calcul și faptul că există șanse reale ca aceste probe arhivate să nu mai fie potrivite pentru efectuarea testului
       – dacă există profilul genetic al prezumtivului tată biologic în evidențele organelor judiciare,
       – dacă există obiecte vestimentare sau de uz personal ale unei persoane (verigheta, batista, mănuși, etc.), cu condiția ca astfel de obiecte să se afle în custodia organelor judiciare sau a instituțiilor de stat. În cazul utilizării acestor probe atipice, ținând cont de natura lor, rezultatele fals-negative nu pot fi excluse. În cazul unui rezultat negativ se recomandă repetarea analizei utilizând un alt obiect al persoanei vizate.

Cum se face un test ADN (un test de paternitate sau un alt test de înrudire biologică)?
La acest link veți găsi mai multe informații despre analizele genetice, inclusiv testul de paternitate. Pentru informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați la adresa: test@paternitate.ro

Cât costă un test de paternitate gratuit?
Nu există test de paternitate gratuit.

Nu mă interesează costurile, vreau “cel mai sigur test de paternitate”, ce îmi recomandați? Vreau să fiu sigur 100% dacă eu sunt tatăl copilului sau altcineva.
Vă recomandăm recoltarea probelor de către un specialist, în incinta laboratorului și utilizarea unui panel cu 40 de markeri.

Cât costă testul ADN? Cât costă testul de paternitate? Prețul testului de paternitate? Cât costă un test ADN? Preț test ADN? Cât costă să faci un test ADN? Cel mai ieftin test de paternitate? Cât costă un test genetic de paternitate? Cât costă un test ADN?
      – test anonim – de la 690 lei (prețul include un kit de recoltare, analiza profilurilor aparținând copilului și tatălui prezumtiv, redactarea unui buletin de analiză, comunicarea rezultatului online sau prin email)
      – test anonim cu 40 de markeri – de la 2250 lei/profil (prețul include un kit de recoltare, analiza profilurilor aparținând copilului și tatălui prezumtiv, redactarea unui buletin de analiză, comunicarea rezultatului online sau prin email)
      – test de infidelitate – de la 1750 lei (prețul include un kit de recoltare pentru profilul de referință, analiza comparativă a profilului de referință și a profilului realizat utilizând obiectul (sau urmele “dubioase”) pus la dispoziția laboratorului, redactarea unui buletin de analiză, comunicarea rezultatului online sau prin email)
      – expertiza extrajudiciară – de la 3000 lei (prețul include analiza profilurilor aparținând mamei, copilului și tatălui prezumtiv, redactarea unui raport de expertiză genetice extrajudiciare, comunicarea rezultatului prin email sau curier (contra cost))
      – expertiza judiciară – 3300 lei (prețul include analiza profilurilor aparținând mamei, copilului și tatălui prezumtiv, redactarea unei expertize genetice judiciare, comunicarea rezultatului prin curier sau prin email la organul cu atribuții jurisdicționale care a dispus expertiza)

Cât durează un test ADN (un test de paternitate sau un alt test de înrudire biologică), în cât timp va fi rezultatul disponibil? Rezultatul unui test genetic (test de paternitate sau un alt test de înrudire biologică) va fi disponibil în 30 de zile calendaristice, de la data preluării probelor în laborator, dar există posibilitatea să vă furnizăm rezultatul și în regim de urgență. Solicitantul care dorește să obțină rezultatul testului în regim de urgență va trebui să ne comunice acest aspect înainte de recoltarea probelor biologice. (Toate cererile de acest gen primite după recoltare vor fi tratate pe baza principiului “best effort”). În cazul în care se poate onora această solicitare, prețul standard al testului solicitat se va modifica în felul următor:
      – rezultat până în 10 zile lucrătoare – prețul standard x2
      – rezultat în 48 de ore – prețul standard x3 – opțiune disponibilă exclusiv pe bază de confirmare prealabilă!
      – rezultat în 24 de ore – prețul standard x5-12 – opțiune disponibilă exclusiv pe bază de confirmare prealabilă!

Unde se face testul de paternitate? Unde se face test ADN?
Toate testările genetice oferite de laboratorul nostru (inclusiv testul de paternitate sau orice alt test ADN de înrudire biologică) se fac la Oradea; puteți să ne vizitați, răspundem pentru ceea ce facem.

Pot să am încredere în rezultatul testului de paternitate făcut la INML “Mina Minovici” (IML)?
DA. Spre deosebire de testele genetice (teste ADN de paternitate și alte teste de înrudire biologică) făcute în alte laboratoare din România, doar expertizele INML (IML) și expertizele noastre sunt/pot fi acceptate de către organele de urmărire penală, de instanțele judecătorești sau de către alte organe cu atribuții jurisdicționale. Nu întâmplător…

Ce teste ADN de înrudire biologică se fac la dvs?
      – test de paternitate – se compară profilul genetic al copilului cu cel al tatălui prezumtiv
      – test de maternitate – se compară profilul genetic al copilului cu cel al mamei prezumtive
      – test de fraternitate – se verifică dacă ambii părinți sunt comuni sau doar unul, eventual niciunul. (Rezultatul testului va oferi un indice de fraternitate combinat, care va confirma sau va infirma relația de înrudire biologică) Se recomandă utilizarea panelului cu 40 de markeri.
      – test de fraternitate – gemeni – se compară profilul genetic al fraților gemeni pentru a stabili dacă sunt:
           – gemeni monozigoți (identici), gemenii provin dintr-un singur zigot
           – gemeni dizigoți (fraterni), gemenii provin din doi zigoti
      – alte tipuri de teste de înrudire (bunic-nepot, unchi-nepot, etc.). Se recomandă utilizarea panelului cu 40 de markeri.

Este diferență între testul ADN și testul adene?
Nu există 🙂 “testul adene” este, de fapt, testul ADN.

“Am dubii, dar copilul seamănă leit cu mine. Merită să fac testul?”
DA. ツ

Întrebări frecvente / seamănă leit
Te putem ajuta? 0770 333 888